söndag 15 januari 2017

Några dagar i Malmö

Denna veckan har jag varit några dagar i Malmö på utbildning om dövblindhet. Utbildningen har övergripande varit bra, det har varit praktiska övningar blandat med mer teori.

I måndags kom jag fram till Malmö vid 17 tiden, för en gång skull var tågen i tid (bra jobbat SJ). Jag begav mig till hotellet Clarion där jag hade bokat rum och blev lite förvånad över att få rum på våning 20. Inte kan man klaga på utsikten då inte. Begav mig sedan och träffade en kompis från min tid på folkhögskolan uppe i Leksand för tio år sedan. Denna kompis var också med mig som språkstöd under min praktik i Indien 2010, vad passade då bättre än att äta indisk mat och prata minnen. Trevlig och bra kväll med god mat.

Tisdag morgon begav jag mig till Specialpedagogiska skolmyndighetens lokal som låg endast ett stenkast från mitt hotell. Dagen inleddes med presentation av deltagarna. Vi kunde se att vi var en ganska spridd grupp, någon jobbade inom dövblindteamen, någon var audionom, hörselpedagog etc. Från Arbetsförmedlingen var det jag och en kollega. När det efter en timma var dags för fika fick halva gruppen ta ögonbindel och hörselkåpor den andra halvan som jag tillhörde skulle ledsaga vid fikat. Den personen som jag ledsagade kunde dock inte teckenspråk vilket ställde till det en hel del. Vi kunde inte kommunicera med varandra vilket var lite frustrerande. Jag försökte teckna taktilt men det gick inte så bra. Vi fick i alla fall i oss lite kaffe och te. Under dagen introducerades vi i dövblindhet som begrepp, vi fick se på film med Claes Möller som för övrigt är min läkare på hörselvården så kändes bekant. Det sista på dagen skulle vi ut på stan med ögonbindel, vit käpp och ledsagare. Jag började att leka dövblind, hörselkåpor behövde jag ju inte då jag är nästintill döv ändå. Däremot tog jag ett par glasögon där jag blev blind på vänster öga och hade endast ett begränsat sugrösrsseende på höger öga. Detta gjorde att jag såg lite på avstånd men inget på nära håll. Min ledsagare drog iväg med mig mot Centralstationen. Vi testade att gå i trappor vilket var lite läskigt då jag inte kunde se trappstegen utan fick använda käppen samt känsel för att se var stegen var någonstans. Vi testade också att gå igenom dörrar etc. Väldigt nyttig promenad och jag kunde i alla fall få ett litet hum hur det kan fungera om man inte ser eller hör. Men förstå helt ut kommer jag förstås aldrig att kunna göra. Vi bytte sedan så att jag ledsagade och hon som jag jobbade tillsammans med fick ta på sig glasögonen. Kändes helt ok att ledsaga, inga större svårigheter.

De två andra dagarna på utbildningen var mera teori, vi pratade om ICF, pratade om olika faser av acceptans vid en diagnos exempelvis dövblindhet etc. Intressant det md men tyckte ändå att de praktiska övningarna gav mest.

I onsdagskväll träffade jag en annan person som jag pluggat på folkhögskola med. Hade inte träffat henne sen 2007 så var ett bra tag sen. Vi var ute och käkade gemensamt och pratade skit en stund väldigt trevligt.

Tycker att utbildningen och dagarna i Malmö varit bra, dock har jag varit väldigt trött efter, jag har jobbat mer än vad jag skulle denna veckan då utbildningen gått på heltid och jag jobbar ju bara 75 % så blev lite tufft där. Bra också att vi under utbildningen fått möta personer med dövblindhet, det ger lite bättre perspektiv på saken. Nu ser jag fram mot steg två i maj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar