söndag 31 maj 2015

Rensa garderober

Rensas och fixas här just nu. Ser för tillfället ut som ett stort kaos med kläder och saker över allt. Försöker begränsa mig och inte rensa överallt på en gång, men det går sådär=) Lägger ut saker på Köp, byt och sälj Örebro för en billig penning, gillar konceptet med återanvändning, att mina saker kan göra någon annan glad. Också lite kul när man inser att man har gemensamma vänner med typ alla de som är intresserade att köpa saker :-) Världen är bra liten ibland.

Blir också att köra iväg en tur till Myrorna och lämna saker, har inte ork att lägga ut varje litet klädesplagg på internet till försäljning utan skänker bort en hel del. Borde också ta en tur till Campusbokhandel och lämna in gammal universitetslitteratur som jag troligen aldrig kommer att läsa igen. 

lördag 30 maj 2015

Alternativ träning

Regnet öser ner, har gjort det hela dagen. Ville ut och cykla men inte i detta vädret. Fick bli ett gympass istället skönt det också

Sjukskrivning dag 90

I helgen passerar dag 90 på min sjukskrivning. Det innebär att villkoren förändras. I början bedöms jag mot mina ordinarie arbetsuppgifter, kan jag inte utföra det jag brukar har jag rätt till sjukpenning. Nu ställs jag inför nya premisser. Försäkringskassan har inte sagt något utan beviljat min sjukpenning juni månad ut, men finns ändå en osäkerhet där att de skall kräva att jag byter arbetsuppgifter. Jag har förvisso kommit tillbaka halvtid, vilket jag gjorde efter ganska kort tid, och har pågående ansökningar hos Försäkringskassan. Men det är ändå något som stressar mig. Tänk om...... 

Klistrar in bedömningen nedan från Försäkringskassans hemsida. 




Arbetsförmågan bedöms enligt rehabiliteringskedjan, som innebär följande:
  • Under de första 90 dagarna som patienten är sjukskriven kan vi betala sjukpenning om patienten inte kan utföra sitt vanliga arbete eller ett annat tillfälligt arbete hos sin arbetsgivare.
  • Efter 90 dagar kan vi betala sjukpenning om patienten inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare.
  • Efter 180 dagar kan patienten få sjukpenning om han eller hon inte kan sådant arbete som är normalt förekommande på  arbetsmarknaden. Men detta gäller inte om Försäkringskassan bedömer att patienten med stor sannolikhet kommer att kunna gå tillbaka till ett arbete hos sin arbetsgivare före dag 366. I dessa fall bedöms arbetsförmågan i förhållande till ett arbete hos arbetsgivaren även efter dag 180. Regeln gäller inte heller om det kan anses oskäligt att bedöma patientens arbetsförmåga i förhållande till arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.
  • Efter 365 dagar kan patienten bara få sjukpenning om han eller hon inte kan utföra sådant arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Undantag från detta kan göras om det kan anses oskäligt att bedöma patientens arbetsförmåga i förhållande till sådant arbete som normalt förekommer på arbetsmarknaden.

fredag 29 maj 2015

Deaf hoods tolkdiskussion

På Facebook är jag medlem i en grupp som heter "Deaf hood behövs i Sverige". De senaste dagarna har det uppkommit mycket diskussion om tolkning, att tolkarna kan ha svårt att förstå brukarna och vise versa.

Jag använder själv tolk en hel del, det handlar både om vårdbesök, möten med min chef, Arbetsplatsträffar, jobbmöten, möten med sökande, föreningsaktiviteter, fritidsaktiviteter exempelvis ridning och så vidare. Dessutom är jag i princip daglig användare av bildtelefonen då jag inte hör i vanlig telefon. Tidigare när jag studerade vid universitetet använde jag också tolk vid såväl föreläsningar, seminarier och grupparbete.  

Ofta tycker jag att tolkningen fungerar bra. Jag har höga krav på tolkarna och tycker ofta att de utför arbetet på ett bra sätt. Liksom diskussionen som uppstått på Facebook håller jag med att många tolkar är duktiga på att teckna, de förstår mig också då vi socialpratar, men om de skall taltolka så blir det ofta lite knivigare. Mina vännner som är tolkar och läser detta får gärna lämna er syn på saken, men tror att mycket handlar om vanan att utföra de olika momenten. Tag tillexempel min utbildning på universitetet. Tolkarna tolkade föreläsningar många timmar per vecka, men de kanske bara taltolkade några enstaka minuter, detta gör att de hela tiden har möjlighet att utveckla kompetensen i just tecknandet, men inte samma möjlighet att taltolka. Själv får jag ofta kommentarer från omgivningen att jag pratar så bra själv så varför skall jag inte använda mitt modersmål och strunta i att låta tolken taltolka mig och att det finns en rädsla för att bli felöversatt. Tänk er själva, ni hör inte er egen röst, ni hör inte hur ni uttalar orden, det tar mycket mer energi för mig att prata hela tiden tänka på hur jag uttalar, hur högt jag skall prata, tempo etc, om jag jämför med att använda teckenspråk.

Då jag bor i Europas teckenspråkiga huvudstad med massa döva omkring mig så finns det också många tolkar här i området. Bara i Örebro finns drygt 100 verksamma tolkar (landstinget och privatbolag) några klickar jag per automatik bättre med både personligt och tolkmässigt, andra sämre. För att jag känna mig trygg brukar jag ofta önska tolkar för olik uppdrag. Det finns de som är duktiga på att tolka en föreläsning, men inte klarar socialtolkning, det finns de som kan tolka ett styrelsemöte men inte klarar att tolka en ridlektion etc. Vid viktiga möten exempelvis utvecklingssamtal på mitt arbete eller ett lönesamtal önskar jag alltid tre fyra namn i en prioriterad ordning vilka jag önskar, oftast lyckas jag få någon av dem om mötet är viktigt.

Gällande kvalitén på tolkar rent generellt upplever jag väldigt varierande. Några sammanfattar väldigt mycket vilket kan vara problematiskt, då jag kanske vill framföra just detaljer. Har vid många tillfällen fränt på dövförenignen och sådana situationer när tolkar finns med för att tolka till någon hörande varit tvungen att hjälp tolken att översätta. Har även varit med om att tolken i dessa sammanhang frågat mig innan om det är ok att de ber mig om hjälp när de kör fast. Visst är det ok, men funderar samtidigt en del kring vem som bär ansvaret för kommunikationen vid ett sådant tillfälle, tolken som har fyra-årig utbildning eller jag som deltagare och dessutom själv tolkanvändare men råkar kunna tala. Och hur mycket skall döva behöva anpassa sitt språk för att tolken skall hänga med. Är medveten om att tempot behöver sänkas ibland då det tar längre tid att uttala "för säkerhets skull" än att teckna "hyff", men skall den döva behöva följa svenskan ord för ord för att tolken skall hänga med? Var för ett par månader sedan på en träff med många hörselskadade/ci, en i gruppen föreläste och har verkligen ett supertydligt teckenspråk enligt mig, ändå blev det fel översatt gång på gång på gång. Vid avslutad föreläsning frågade en tolkarna om de tyckte att hen tecknar otydligt, ne då inga problem svarade tolkarna men ändå var översättningen kass. Synd att en bra föreläsning skall gå förlorad för de som inte kan teckenspråk på grund av bristande översättning.

Teckenspråk är inte mitt modersmål och kommer aldrig att bli. Det är det språk jag har lärt mig som nummer fyra i ordningen men också det språk som jag idag använder näst mest efter svenskan för min kommunikation. Alla telefonsamtal i stort sett sker via tolk, det är viktigt att det blir rätt översatt, dels i kontakten med kunder/arbetsgivare i jobbet men även privat. I bildtelefon försöker jag anpassa mitt språk ganska mycket, är medveten om att bildkvaliten ibland kan vara sådär, men att anpassa språket vid face to face möten vill jag inte göra mer än nödvändigt.

Jag tror att ett sätt att lösa problemet, starta fortbildning för tolkar, att de hela tiden får möjlighet att utveckla sitt språk, finslipa, bli filmade, analyserade av döva för att få tips.

Wobbler

Igår avtackade vi en kollega som gått i pension, blev middag på Wobbler.  Min mat för kvällen blev:

Anka
Stekt ankfilé serveras med en rösti på potatis & västerbotten- ost, björnbärssås, rödlöksmarmelad, samt stekta kantareller och
bondbönor
Var inte fel det och ett glas rött till maten gjorde inte upplevelsen sämre=)

Hjäpmedel


Nästa vecka har jag och min arbetsterapeut tid på Centrum för hjälpmedel för att kolla om det finns något som skulle kunna vara till hjälp för mig. Finns ju en hel skog av hjälpmedel och vi har funderat lite på saker som skulle vara bra för planering och för att försöka få in fler naturliga pauser i vardagen och på så sätt minska stress. Nedan följer några saker som jag tycker är lite intressanta.



Timstock

Bild http://www.westerstrand.se/tid/produkter/timstock.htm

Detta skulle främst vara för att lära mig att ta pauser både hemma och på jobbet. Dessa finns både som app i mobilen och som fast timstock. Finns med olika tidsintervaller. Ett sätt för mig skulle kunna vara att jag får köra på max en timma med olika saker och att jag sedan behöver ta 10 minuter paus, dvs. bli påmind om det kontinuerligt.

White board tavla med magneter

Vi tänker att vi skall fixa den whiteboard tavla jag redan har med magneter så att jag kan planera på den, typ en magnet för att tvätta, en för att fixa matlådor etc. På så sätt får jag en tydligare bild av att jag vissa dagar trycker ihop på tok för många sysslor på samma dag.

Synkning av kalendrar

Hitta ett bra sätt att kunna synka mina olika kalendrar, jobbkalender, privat mobilkalender, jobbdator och hemdator. Behöver jag nämna att det handlar om en Mac, en PC, en Samsung mobil och en iPhone?=)


Bolltäcke

Vill ha för att lättare kunna komma till ro och sova, men Örebro landsting skriver inte ut detta, men kan ju ta upp och säga att jag önskar det ändå. 







torsdag 28 maj 2015

Garderar mig inför kvällen

Ikväll skall vi äta på Wobbler och avtacka en kollega som gått i pension. Som nötallergiker får jag gardera mig med spruta och kortisontabletter

Oväntade möten

Ibland kan jobbmöten ta annorlunda vändning. Van att "trösta" sökande. Dock inte lika van att trösta samverkanspartner

onsdag 27 maj 2015

Köra tio år till

Hämtat ut mitt nya körkort idag, så nu kan jag tuta och köra 10 år till

Vänta på ansökningssvaren

Jag väntar på svaren för mina ansökningar om högre handikappersättning samt ansökan om aktivitetsersättning på 25 %. När jag träffade FK i slutet av april sa de att jag skulle få svar på ansökan om handikappersättningen inom 2-3 veckor, detta är nu passerat med råge. Ringde upp min handläggare i förra veckan för att höra lite hur processen ser ut. Hon berättade då att hon planerar att handlägga båda ansökningarna parallellt och att jag kommer få varpå båda innan semestern är planen (hon sade dock inget om när hon har semester=). Igår fick jag ett nytt mail om jag ville ansöka om handikappersättningen retroaktivt, och visst varför inte, hon kunde dock inte uttala sig om hur det kommer att gå, om det blir positivt eller negativt beslut. Personligen tror jag att aktivitetsersättningen går igenom, har bra underlag på det och skrivit en ganska bra motivering själv tycker jag om varför jag inte kan arbeta 100 %. Dessutom tyckte FK att jag skulle ansöka om 1/2 aktivitetsersättning och inte 1/4 som jag gjort, så känns som att de tagit till sig in problematik. Handikappersättningen är jag mer osäker på om den skall gå igenom eller inte. Väntar med spänning och håller tummarna. 

tisdag 26 maj 2015

Terminens sista ridning

Igår var det sista ridningen för terminen. Vi bestämde sedan tidigare att vi ville ut i skogen  och vi blev tilldelade bra hästar som vi kände oss trygga med. Blev en hel del galopp igår både korta och lite längre. Var helt fantastiskt, endorfiner, javisst. Längtar redan till höstterminen men innan det skall jag vara med på sommarridningen en gång

måndag 25 maj 2015

Barnvälsignelse

Igår var jag i Skövde på barnvälsignelse. Det var min närmaste kompis dotter som skulle välsignas. Var en fin stund i kyrkan och välsignelsen gick bra (barnet skrek inte ens). Dagen till ära fick jag också en toppenbra tolk, så det gjorde det hela än bätrte=)

Långtur

I lördags blev det långtur på racern. Startade från mina föräldrar söder om Hjo. Körde via Mullsjö till Liared, Hössna, Timmele, Kinnarp, Falköping, Tidaholm och hem. Totalt 17,3 mil. Mycket nöjd, kändes bra i kroppen även om genomsnittet inte var det bästa. Sämre gick det dock för pappa som hade ont, men han tog sig runt han också.

torsdag 21 maj 2015

Dövtolkar eller teckentolkar

Folk verkar ha svårt med begreppen när det gäller teckenspråkstolkning. Stöter på detta titt som tätt och för förvisso förståelse för att folk inte har kunskap om begreppen, men det stör mig ändå när jag gång på gång förklarar. Det heter teckenspråkstolk inget annat. 

Begreppet dövtolk som många använder låter för mig som att det är en "döv tolk" vilket blir väldigt missvisande.

Teckentolk, är det en tolk eller någon som ritar?=) Ne, vill ha in språkperspektivet i det hela teckenspråket är ett eget språk vilket skall ses..

Så använd begreppet teckenspråkstolk!

Parentes, igår på bostadsrättsföreningens årsmöte hände just detta, ordföranden hälsade välkomna och  sa också att vi har två dövtolkar och sade deras namn. En man skriker teckenspråkstolkar, gick faktiskt fram och tackade honom efter=)

tisdag 19 maj 2015

Varseblivning

Varit och hämtat nytt varseblivning system idag. Nu blinkar det om det ringer på dörren, brandvarnaren går, ringer på bildtelefon eller om jag har det ikopplat ringer eller får sms på min mobil. Känns bra av säkerhets synpunkt att veta vad som händer omkring mig

söndag 17 maj 2015

Kartläggning av aktivitet

I fredags hade jag hembesök av arbetsterapeuten C samt att boendestödet och tolk var med. Tidigare vecka hade jag fått en hemläxa, en läxa som verkligen trycker på mitt problem, att planera "lagom". Under en dag fick jag kartlägga alla aktiviteter, halvtimma för halvtimma för att se vad jag faktiskt gör.  Vi följde kartläggning genom länken nedan


"Kartläggning av aktivitet är en självrapport över ett dygn indelat i halvtimmar, där klienten ska skriva ned vad hon/han gör. Det går även att handha instrumentet i en gemensam genomgång tillsammans med arbetsterapeuten.
Klienten skriver fritt ned vad hon/han gör samt inom vilket aktivitetsområde detta är. Klienten skattar också nöje, vikt och kompetens i sina aktiviteter. En sammanställning syftar till att ge en översiktlig bild av aktivitetsmönster och kompetens.
- See more at: http://www.fsa.se/Min-profession/MoHo/Oversikt/Kartlaggning-av-aktivitet/#sthash.IQZDZu5f.dpuf"


Ganska snabbt konstaterade vi mitt problem, jag har något att göra i princip dygnets alla minuter, tillåter mig inte att sätta mig ner, ta en kopp kaffe och bara titta ut genom fönstret. Helt klart ett utvecklingsområde för min del, vi skall jobba vidare med det och boendestödet skall påminna hela tiden så att det blir bra. 

Träning och filmhäng

Jag har inte varit långledig så som många andra utan i fredags fick jag snällt pallra mig iväg till jobbet ändå. Som alltid under helgerna i maj planeras cykling, men tycker att det är dötrist att cykla långa pass ensam. Kommer åka ner till Hjo nästa helg samt om tre veckor och då blir det att cykla med farsan. Denna helgen tvingade jag mina föräldrar att komma upp hit till Örebro istället. Så blev nästan 6 mil i fredags kväll och nästan 8 mil igår. Vi hade tänkt oss lite mer, men vädergudarna är inte så samarbetsvilliga nu för tiden så vi är nöjda med de mil vi fick. 

Mamma och pappa åkte hem igår kväll och sedan blev det en lugn kväll hemma med Star wars. Inte sett på de filmerna innan och är väl inte min typ av film egentligen, men med trevligt sällskap så funkar det bra att se den typ av film ibland också=)

Idag blir det istället att ta tag i måsten. Tvättar just nu, inte jättemycket men lite grann att ta tag i. Handlat lite mat och skall strax diska och fixa iordning lite matlådor. Sedan kommer en kompis hit på fika, skall bli trevligt. 

fredag 15 maj 2015

Helg firas med blommor

Lite blommor till mig själv, bara för att det är fredag och helg

Den lutande väggen

Trodde att min lägenhet blivit lustiga huset igår eller något liknande. Gick hemma lite grann utan glasögon (tycker att jag ser hyfsat utan så länge det handlar om avstånd). Gick in i mitt kombinerade gästrum/kontor och började fundera över var jag skulle spika upp en tavla. Ser då att väggen lutar något fruktansvärt utåt. Tror mins sagt att det är lustiga huset. Kollar igen och samma sak. Hämtar glasögonen och vips så är väggen rak. Brytningsfel, jag vet=)

Bjuder på en liten bild idag som användes till ett blogg-inlägg som jag skrev på Unga Hörselskadades blogg. Kopierar även det inlägget nedan för den som vill läsa




Under min uppväxt hade jag ingen kontakt med andra ungdomar med hörselskada. Detta gjorde att jag lätt förknippade nedsatt hörsel med gamlingarna på ålderdomshemmet, men som ung och hörselskadad kände jag mig ofta väldigt ensam. 



På hösten i nionde klass fick jag ett brev på posten, det var hörselvården som bjöd in oss hörselskadade i klass nio i gamla Skaraborgs län för en gymnasievalsinformation. Jag hade föga intresse av att delta på denna träff, men mina föräldrar ansåg att det nog kunde vara bra, så motvilligt gav jag mig iväg. Väl på träffen möter jag ett tiotal ungdomar med nedsatt hörsel som alla står inför gymnasievalet. Men det var inte själva gymnasieinformationen som intresserade mig mest denna dag, utan det var att få träffa andra i samma situation. Flera av deltagarna på träffen var medlemmar i Unga Hörselskadade, en organisation som jag aldrig hört namnet på. Jag lät mig övertygas att bli medlem!

Mina två första år som medlem deltog jag endast på lokala aktiviteter så som bioaktivitet, grillkvällar och bowling. Detta var förvisso kul, men många av lokalföreningens medlemmar var flera år äldre än jag och jag kände ett behov av att träffa ungdomar i min egen ålder. Så 2003 bestämde jag mig för att anmäla mig till min första ungdomskonferens, det året belägen i Karlstad. Jag satte mig på tåget och kände mig ganska ensam, hade inte tidigare rest så långt med tåg på egen hand och skulle åka och träffa en grupp, för mig, helt okända människor. Framme i Karlstad ser jag en grupp ungdomar där flera står och viftar med händerna, de använder teckenspråk, det måste vara denna grupp som jag skall till.

Helgen bjöd på föreläsningar, gruppdiskussioner samt mycket socialt umgänge. För första gången i mitt liv kände jag mig inte längre ensam som ung och hörselskadad, det fanns fler i samma situation. När jag på söndagseftermiddagen satte mig på tåget hem kände jag mig otroligt tacksam att jag gav mig iväg, jag hade plötsligt fått en identitet som ung och hörselskadad. 

Mitt engagemang kom sedan att fortsätta. Jag åkte bland annat på ungdomskonferenser, årsmöten och teckenspråksläger. Samtliga aktiviteter gav samma känsla, en känsla av att tillhöra en grupp. Med tiden kände jag att jag ville engagera mig på ett annat plan, började jobba mer för de intressepolitiska frågorna, blev invald i riksstyrelsen och fortsatte engagera mig på ett annat plan än tidigare. För 15 år sedan var mitt största behov att träffa andra, idag är mitt största behov att påverka andra. Det mest fantastiska är att det finns möjligheter att göra båda inom en och samma organisation.

Unga Hörselskadade har varit en viktig pusselbit på vägen mot den jag är idag, att våga stå upp för min hörselskada och känna att denna är en del av mig!

torsdag 14 maj 2015

Teckenspråkets dag


34 år sedan idag som riksdagen erkände teckenspråk som dövas modersmål, och sen dess har teckenspråkiga samma rätt att använda sitt språk som personer som talar minoritetsspråk. Innan 1981 skedde stor del av kommunikationen runt om i dövskolorna på talad svenska  döva skulle lära sig avläsa och lära sig att tala. Många lyckades dock inte med detta och många döva vittnar om en tuff skolgång. 

Många tror att teckenspråket är internationellt och ofta får jag kommentarer att tänk vad bra det vore om det vore internationellt. Jaha tänker jag, tänk vad bra det vore om svenskan vore internationell också. Att göra teckenspråket internationellt är svårt då det ändå bygger på ord och uttryck från det talade språket även om det är ett eget språk med en egen grammatik.

Runt om i landet har det firats idag, även häri Örebro, kände dock att jag inte riktigt hade tid att deltaga på firandet, men var säkert trevligt för dem som var med.


onsdag 13 maj 2015

Utfrågning på tåget

Igår var jag i Stockholm. Åkte tåg hem och hamnade precis bakom en grupp döva barn och tre vuxna män. Ganska snart började fler döva barn att komma som satt i en annan vagn. Blev ett hej vilt tecknande omkring mig. Jag satt ensam och hade slängt väskan och jackan på sätet intill. Tecknar till ett av barnen att jag kan flytta på mina saker pm han vill sitta närmare sina kompisar. Detta blev inledningen till en konversation med många frågor. Visade sig vara Birgittaskolans elever som var på skolresa. Frågorna haglade
- vad heter du?
- bor du i Örebro?
- går du i skolan?
- är dina föräldrar döva?

Och så vidare och så vidare. Hade tänkt mig en lugn tågresa det blev det inte men var ganska trevligt ändå.

Reflekterar lite över teckenspråk och att det förenar människor. Hörande barn hade troligen inte frågat ut mig på samma sätt

Tillbaka till ruta ett

Så känns det just nu. Hade ett besök hos min psykolog idag, hon menade att jag är tillbaka på samma punkt som innan sjukskrivningen. Riktigt så illa ser jag väl det inte men visst är jag på väg att falla över igen. Saker händer, jobbet stressar och vänskapsrelationer sätts ibland riktigt på prov. När jag redan är sårbar får detta en större påverkan än normalt. Jag vill inte bli helt sjukskriven igen, jag måste dra i nödbromsen, prioritera, försöka lösa, acceptera, och framförallt be om hjälp!

Summering

Länge sedan jag skrev nu, inte för att det inte finns något att skriva om, det finns det alltid, utan mest för att det varit full rulle. I helgen hade vi styrelsemöte med Unga Hörselskadade här i Örebro. Lokalen låg endast ett stenkast hemifrån så riktigt bekvämt, kunde sova hemma i min egen säng, vilket var skönt, dock lite avundsjuk på de andra som fick äta hotellfrukost ha ha=) Bra helg, bra möte, men ack så trött jag blev efter. Känner att jag inte är tillbaka i min vanliga energi utan att det suger mycket, mycket från mig hela tiden. Frustrerande när hjärnan säger vill men samtidigt protesterar för att den är uttröttad. 

Måndagen jobbade jag på som vanligt, inga direkta konstigheter, ridning på kvällen och jag fick den hästen jag avskyr mest=) Kommer inte alls överens med henne och inte ridit henne på ett år, så var väl min tur att få henne nu. Funkade ändå ok, bara det att jag hade grymt svårt att få stopp på henne i galoppen. Så blev lite väl mycket galopp för oss ibland=) men det funkade på det stora hela bra, kändes ändå helt ok.

Igår var jag i Stockholm på möte med hörselskadades riksförbund där jag sitter adjungerad i deras förbundsstyrelse. Roligt möte men inte lika kul att kliva upp 04,45 för att hinna med tåget.

lördag 9 maj 2015

Hur känns det att vara utbränd?

Denna fråga fick jag idag av en tjej i övre tonåren. Tyckte att frågan inte var helt enkel att besvara, hur tusan känns det. mitt korta svar blev något i stil med att det känns som du är överkörd av en lastbil, så tom på energi är du. När jag sedan kom hem ikväll så sökte jag på internet och tänkte försöka sammanställa en lite bättre lista över symtom som personen som drabbas kan känna. Känner igen de flesta symtomen och kan helt klart säga att jag uppvisade typ 85 % av dem innan jag blev sjukskriven

Kognitiva symtom
  • Minnesstörningar
  • Svåra koncentrationsproblem
  • Oförmåga att tänka klart
  • Låg stresstolerans
  • Överkänslighet för ljud, ljus, lukter
  • ”Tunnelseende”
Somatiska symtom
  • Trötthet /uttmatning
  • Sömnsvårigheter
  • Ökad infektionskänslighet
  • Ökad smärtkänslighet
  • Muskelproblem
  • Mag-tarm problem
Psyke
  • Känslolabilitet
  • Nedstämndhet

fredag 8 maj 2015

Ridningen



En fin bild som en kompis tog i stallet, gillar den mycket. Här på Julius som vet precis hur en stilig herre skall se ut=)

Planering med arbetsterapeuterna

Idag har jag träffat arbetsterapeuterna igen, denna gång på sjukhuset i deras lokal. Vi följde upp lite från det möte vi hade på min arbetsplats tillsammans med arbetsgivaren och facket för ett par veckor sedan. Idag följde vi upp, ser att vissa saker löst sig, exempel ommöbleringen av mitt rum som gjordes igår, men att vissa saker kvarstår. 

Vi pratade också en hel del om min hemmiljö. Att det förvisso är bra att planera vad jag skall äta hela veckan, men att det gäller att ha energi till att göra maten också. Fick en läxa nu att skriva upp ordentligt vad jag gör på dagarna och hur lång tid det tar, detta för att kunna strukturera upp bättre. Pratade också lite om at eventuellt ha ett SIP- möte, då även arbetsterapeuterna kommer att vara med i så fall. Jag måste också fundera över vilka jag vill bjuda in till ett sådant möte.

Nästa vecka skall arbetsterapeuterna göra hembesök för att se över min whiteboardtavla som jag använder lite som planering. Vi skall även boka in ett besök hos centrum för hjälpmedel för att kolla på hjälpmedel lite grann, skall bli spännande. 

torsdag 7 maj 2015

Ommöblering

På jobbet delar de flesta av mina kollegor rum med någon kollega. Pga min hörselskada har jag haft turen att få ett eget litet krypin. Rummet är inte stort, inte snyggt för fem öre, men det har en dörr som jag kan stänga och det fyller därmed sin funktion.

För ett par veckor sedan besökte min arbetsterapeut mitt kontor, hon satte ord på det som jag hela tiden känt att möbleringen inte var optimal för mig. Jag hade ett stort gammalt vinklat skrivbord, anledningen till att jag hade kvar detta har främst varit att få plats med allt på skrivbordet så som bildtelefonen etc. Men konsekvensen blev att jag satt med sidan, ibland till och med nästan ryggen mot dörren. Kollegor har dagligen skrämt mig och jag känner att jag spänner mig för att försöka märka när honom kommer in i rummet. Arbetsterapeuten förslog ett mindre skrivbord och att jag sitter så att jag ser dörren. Mitt rum är väldig långsmalt men efter att vaktmästaren mätt kom vi fram till att det nog ändå borde funka. Fick tag på ett skrivbord idag och möblerade om. Har saker huller om buller nu och möbleringen ser nog lite konstig ut för en hörand person som inte förstår vikten av att ha överblick med hjälp av synen. men för mig tror jag det kan bli riktigt bra. Nu vill jag bara få de nya gardinerna som chefen lovat=)

Två månader till

Var hos läkaren idag, lite nervös innan med tanke på hur mående varit den sista tiden. Svårt att lägga fingret på om det är jobbet som triggar igång reaktionen, ändring av medicinen eller vad det är. Läkaren beslöt dock att förlänga min sjukskrivning på 50 % maj och juni månad för att sedan få en ny läkartid om en och en halv månad för att utvärdera hur läget ser ut då. Känns skönt att veta at jag har två månader till på deltid, för att öka just nu känns inte aktuellt. 

tisdag 5 maj 2015

Dåliga dagar

De senaste dagarna har jag mått lite sämre och känt mig mer stressad. Tror att en stor påverkansfaktor är att jag just nu jobbar 50 % och är "sjukskriven på 50% men har från den 1 maj inget läkarintyg för detta. Skall träffa läkaren nu på torsdag och han kommer säkert att sjukskriva retroaktivt, så egentligen skall jag nog inte behöva oroa mig, men gör det ändå.

Funderar också hur jag skall göra och tänka nu framöver. Min målsättning när jag började arbeta var att 1 juni gå upp till 75 %. Kände på en gång att detta skulle bli tufft, så tänkte att ja efter Vättrenrundan det vill säga i mitten av juni, då... Idag känner jag mig halvdöd efter 50% arbete. Känns som att hjärnan inte orkar med, känner hjärntrötthet. Tror att detta är svårt att beskriva för någon som inte varit utbränd själv. Hur det kan ta så mycket energi att bara fixa småsaker hemma. Hur kan disken som tar 15 minuter att fixa kännas som ett maratonlopp. Eller hur kommer det sig att jag planerar veckans matsedel men sedan glömmer bort att maten faktiskt behöver fixas, på morgonen står jag där och skall till jobbet, ser att det står lax på matlistan, men inser att jag inte lagat någon mat. Detta beror inte på lathet, utan helt enkelt på att energin inte finns där.

Bästa sättet jag kan beskriva mitt mående med just nu är att energin känns ungefär som att gå runt med feber. Jag kan hålla mig uppe och på benen om jag kämpar, men allra helst skulle jag vilja krypa ner i sängen, dra täcket över huvudet och bara sova, sova si så där fem år så kanske jag blir mer pigg. Ibland får jagkommentarer från omgivningen att "ryck upp dig" om du bara kämpar lite till så kommer du att fixa detta. Ni skulle bara veta, jag kämpar varje dag, jag försöker verkligen men energinivån är som den är. 

Jag vill inget hellre än att bli frisk, frisk från min utbrändhet. De andra funktionsnedsättningarna kommer att finnas kvar, kommer livet ut att höra dålig och ha min asperger, det är något jag får leva med. Men om bara energin kunde öka... 

Känner att jag gnäller, men tvungen att få ur mig hur jag upplever min verklighet just nu

måndag 4 maj 2015

IKEA utan visa-kort

Åkte ut till IKEA en snabb sväng, sprang igenom varuhuset snabbt och plockade åt mig de saker jag skulle ha. Väl framme vid självscanningen när jag registrerat samtliga varor inser jag att plånboken med visa-kortet ligger kvar hemma i träningsväskan. Känner att hela situationen blir pinsam även om jag är ganska övertygad om att det händer kunder dagligen.

Får bli en senare tur till IKEA denna veckan för handlingen. 

Audiogram

Förra veckan hos audionomen blev det fäktade resultat. 110 dB med pil nedåt på samtliga toner utom en. Det innebär att de testar upp till 110 dB och får inget resultat. Högre än så håller inte deras autiometri för. En ton per öra den mörkade bastonen känner jag vibrationer ifrån. Alltid något 😊

söndag 3 maj 2015

Jag- den sociala lantisen

Hade en rolig diskussion idag som fick mig att tänka till lite grann om de fördomar vi har mot varandra. Vill inte på något sätt hänga ut dig som tog upp detta, utan mer skapa lite diskussion.
 
Och först, alla männsikor har fördomar, att säga att du är fördomsfri tror jag inte ett ord på!
 
Idag när vi satt och åt lunch kom vi in på var vi var ifrån. Jag och en till berättade att vi är uppvuxna ute på landsbygden. Dock inte som bönder någon av våra familjer. En annan i gruppen utbrister, "va äår ni fårn lander, ni som är så sociala". Detta fick mig att börja tänka till. Vilken bild vi har av andra människor. Ofta pratar vi om vilken bild vi har av personer med invandrargakgrund, personer med en viss funktionsnedsättning. personers sexuella läggning, men sällan om just aspekten av att vara från landet respektive stan.
 
Vår diskussion kom sedan att kretsa kring just landet kontra stan. Hur är folks beteende, Tjejen som tog upp det menade på att stadsbor ofta är bättre på att ta sociala kontakter med andra människor, mer öppna och har lättare att socialisera sig med andra. Min åsikt är nog dock nästan lite tvärtom, kanske för att jag är uppvuxen på landet och kanske har fördomar om stadsbor istället=)
 
Jag tänker att det är större chans att någon kommer fram och pratar om jag går in på ett café och sätter mig i en småstad om jag jämför med Stockholm. Börjar man mot förmodan prata med någon i Stockholm är jag inte ens säker på att jag får så mycket till svar från den andra personen.
 
Sedan kan jag hålla med om att det ute på landsbygden även finns riktiga "orginal" som aldrig varit utanför sin egen gård i princip, men tror att det finns motsvarande även inne i stan, de som aldrig varit utanför 50- skyltarna=)

Förmöte Alemdalen 2015

Idag har jag varit i Stockholnm och Unga Hörselskadades kansli. För åttonde (ja ni läste rätt) gången skall jag följa med UH till Gotland och Alemdalsveckan för att jobba för ett tillgängligare samhälle för personer med hörselskada. Liksom tidigare år så skall vi ha "Slingpatrullen" det går ut på att besöka oliak evenemang och kolla tillgänligheten, inte bara om det finns slinga, utan även tolk samt arrangörernas attityd etc. För egen del har jag lite svårt att kolla slingan då jag är näst intill döv även med mitt cochlea implantat, men kan kolla de andra tillgänglighetssakerna samt skapa diksussion med politiker, oganisationer, myndigheter och andra som finns på plats.
 
Känner mig sjukt pepp inför årets vecka liksom alltid. Detta är nog en av de saker jag kommer att sakna mest när jag blir 30 och inte längre får vara medlem.

lördag 2 maj 2015

Vi tänkte cykla men...

Jag och pappa hade tänkt cykla från Falköping till Hjo. Men vi vaknade till detta väder. Behöver jag ens säga att det inte blev någon tur på två hjul

fredag 1 maj 2015

Brorsans födelsedag

Brorsan ett år äldre, grattis. Och lite firande blev det med de närmaste samt smaskig smörgåstårta

Använd hjälm

 
Ser dagligen många cyklister runt om på vägarna som inte använder hjälm. Fräsmt dem som cyklar i stan. Jag cyklar själv en hel del, både racer och sedan "tantcykel" till och från jobbet och en del inom stan. Racercyklister som jag ser använder nästan uteslutande hjälm, jag själv också. I stan när folk cyklar till och från arbetet är trenden dock en annan. majoriteten av dem jag ser använder inte hjälm och jag skall erkänna att jag periodvis även är dålig på detta själv. Jag frågar mig ofta varför, livförsäkringen med hjälm är väldigt billig.
 
Min uppmaning till alla, använd hjälm och påminn varandra. Påminn även mig de gånger som jag "glömt"

Fonder

Håller på att kolla runt bland fonder. Vill söka för bolltäcke främst, men även kolla om det går att ansöka för att sätta in diskmaskin. Det skulle underlätta för mig att ha det och slippa lägga energin på att stå och diska. Behöver i så fall bygga om köket lite så drar med mer kostnader än bara själva diskmaskinen, men alltid värt att kolla upp. Tyvärr så är de flesta ansökningstider förlagda till sista mars, men får leta mig fram och se om det finns något som går att ansöka om tidigare.