lördag 10 september 2016

Världsteckenspråksdagen

Idag firar vi Världsteckenspråksdagen. Tänk vilken förmån att ha lärt sig detta fantastiska språk. Jag kommer alltid vara en "invandrare" i teckenspråket. Jag är inte född döv, inte gått i dövskola, kan ini påstå att jag kan flytande teckenspråk. Men jag klarar att kommunicera utan problem, jag kan teckna med döva, jag kan använda teckenspråkstolk (tack och lov för det) och teckenspråket är också det språk jag till stor del använder i mitt yrke. 

Konstigt att Sverige inte erkände teckenspråket som dövas första språk förän 1981, vi var sena men ändå ett  av de länder som var först i världen med detta. Tänk om jag hade varit född några tiotal år tidigare och blivit döv, då hade det troligen inte fallit sig lika naturligt att lära sig teckenspråk. 

Så glad för det språk jag fått, det språk jag kan kommunicera på trots att jag inte hör. Grattis teckenspråket!

 

Och för dig som vill lära sig lite

 

7 kommentarer:

 1. Det är en grej jag skulle vilja ta upp med er...
  det är ni som hatar och måste kommentera elaka kommentarer.

  Har ni inget bättre för er?

  Jag är så trött på att höra:
  "du är för tjock"
  "Du måste gå ner i vikt"
  "djurplågare"
  "Du borde dö"
  M.m

  Ni som har läst min blogg och känner mig vet att jag har en sköldkörtelsjukdom som påverkar mig min vikt samt att depression och stress påverkar det också.

  Jag tränar och är ute och rör på mig VARJE DAG
  Jag sitter inte inne och trycker i mig onyttiga saker och aldrig går utanför dörren.
  Jag kämpar varje dag med min vikt...

  Att ständigt höra att man inte passar in i ridsporten samt i samhället för jag inte är smal och har en vältränad kropp, så blir jag så ledsen, varför ska det vara mig det är fel på bara för hur jag ser ut?

  Ridsporten är något jag har älskat ända sen jag var liten och verkligen brinner för, men sakta men säkert försvinner glädjen och intresset av något jag verkligen älskar, bara för jag inte har det rätta utseendet.

  När jag är ute och rider och träffar på någon eller rider samtidigt som någon annan på banan så kan jag knappt fokusera på min ridning, det jag tänker på är när personen ska börja ge blickar eller komma fram och säga hur stor jag ser ut. Eller hur dålig jag är på att rida.
  Pga mitt utseende.
  Jag försöker planera så jag rider när folk går i skolan eller jobbar för att inte möta eller rida när någon annan är där, allt för att inte bli sårad och få några dömmande blickar....


  SvaraRadera
 2. Att personer kan förstöra så jävla mycket för mig/oss!
  Jag blir så jävla less på det här!
  Jag gör allt för mina barn! Precis allt!!
  Man ska inte behöva skämmas att man har hjälp utifrån! Ska man det eller? På grund av mina diganoser m.m. VI HAR VALT DETTA SJÄLVA! KOM OCH INTE SÄG ATT DOM HAR TAGIT VÅRA BARN DÅ! FÖR HELVETE! Ni kanske själva är avensjuka! Nu är det dags att kavla upp armarna vässa klorna och sätta hårt mot hårt.
  I dag har jag bokat tid hos advokaten nu får det fan i mej vara nog!

  SvaraRadera
 3. Om jag måster! Om du måster kopira någon annan - Vem är du då?! Om du varje dag måste kopiera någon annan!
  Om du varje dag måste skriva om det någon annan precis har skrivit om!
  Om du varje dag måste göra allt för att göra precis som en annan människa gör!
  Om du varje dag måste leva deras liv som dem gör!
  Om du varje dag läser om en annan människas tankar och idéer!
  och måste skriva om samma sak på samma sätt!

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag vill informera om att personen som har kommenterat här ovan brukar benämnas Stalkers-Mia. Kommentarerna är skrivna av andra bloggare och hon publicerar det som sitt eget. Det här har hon gjort på blogg efter blogg. Vill ni veta var hennes inlägg kommer ifrån, googla på en mening i texten så hittar ni originalet.

  SvaraRadera
 5. Inlägget ovan stämmer inte! Denna person ljuger och är väldig sjuk!(20 Septmber 2016. Kl. 15.31!

  SvaraRadera
 6. Funktionsnedsättningar! En funktionsnedsättning betyder att man har nedsatt förmåga att fungera fysiskt, psykiskt eller intellektuellt. Det kan vara i olika grad och påverka livet olika mycket. En del föds med en funktionsnedsättning, men andra får dem till följd av till exempel en sjukdom eller olycka. Funktionsnedsättningar kan man ha under en period eller för alltid.
  Olika typer av funktionsnedsättningar.
  Fysiska funktionsnedsättningar kan till exempel innebära att man har svårt att använda, styra, balansera eller koordinera huvud, bål, armar och ben. Exempel är cerebral pares - CP, eller ryggmärgsbråck.
  Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innebär bland annat svårigheter med det sociala samspelet. Exempel är autism och adhd. Ibland används begreppet psykisk funktionsnedsättning.
  Intellektuell funktionsnedsättning innebär svårigheter att till exempel ta emot, bearbeta och förmedla information, vilket betyder att det krävs längre tid att förstå och lära sig saker. Andra begrepp som används är kognitiv funktionsnedsättning eller utvecklingsstörning.
  Det är vanligt att man har flera funktionsnedsättningar samtidigt.

  Söka hjälp och stöd
  Om man misstänker att ett barn har en funktionsnedsättning kan man vända sig till BVC, elevhälsan eller vårdcentralen.
  Om man är ung kan man själv vända sig till sjukvården.
  Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

  SvaraRadera
 7. Ger er ett tips! Tycker att ni ska går in på deras bloggar m.m. Kollar dom här bloggar: "Mittlivsomsofia" och "Evahele.se"! Dela med er av dessa blogga till andra bloggar m.m. Jag bor i Småland tillsammans med min man och våra barn och våra hundar. Jag har världens bästa jobb, dvs jag är hemma och pyssla. Mina fritidsintressen är att blogga, ta hundpromenader, vara hemma, läsa böcker och att träna. Jag hoppas att du lämnar ett avtryck innan du lämnar min blogg. Välkommen tillbaka! Kom gärna in och kika vetja! Ger er ett tips! Tycker att ni ska går in på deras bloggar m.m. Kollar dom här bloggar: "Mittlivsomsofia" och "Evahele.se"! Dela med er av dessa blogga till andra bloggar m.m. Jag bor i Småland tillsammans med min man och våra barn och våra hundar. Jag har världens bästa jobb, dvs jag är hemma och pyssla. Mina fritidsintressen är att blogga, ta hundpromenader, vara hemma, läsa böcker och att träna. Jag hoppas att du lämnar ett avtryck innan du lämnar min blogg. Välkommen tillbaka! Kom gärna in och kika vetja!

  SvaraRadera