söndag 27 december 2015

Beslutsånest över medicin

Imorgon har jag tid hos min läkare på Dövpsykiatrin. Vi skall då ta beslutet om ny medicinering Seraquel. Läkaren sade vid mitt besök i november att han ville att vi skulle avvakta med denna medicinen då biverkningarna inte är så skoj. Samtidigt som vi sa att blir läget sämre med inre stress, ångest och sömnsvårigheter så får vi se över behovet igen. Bad också in sjuksköterska och min sjukgymnast båda inom psykiatrin att vara uppmärksamma på eventuell försämring för att kunna signalera till mig om de tyckte att det skulle vara aktuellt att vi ändå provar.

Jag har läst på en del om medicinen, både på mer seriösa sidor som FASS och Vårdguiden men också läst på Flash forum och sådana sidor om folks åsikter och reaktioner om medicinen. Med tanke på hur svårt jag har att komma till ro och hur lätt jag bygger upp inre stress så är jag beredd att testa. Det jag är mest rädd för är att bli allt för känslomässigt avtrubbad eller bli så trött att jag går runt och är som en zombie. Även rädd för större viktökningar som medicinen ibland kan ge, jag som kämpar för att hålla den vikt jag har eller rent av gå ner några kilo till drömvikten. Oroar mig också över eventuella utsättningssymtom om annan medicin kommer att behöva sättas ut, även för insättningssymtom på den nya medicinen.

Samtidigt, jag behöver inte drabbas av alla biverkningar bara för att vissa gör det, jag kan klara mig helt utan och kan komma att må mycket bättre av den nya medicinen. Enda sättet att veta detta är ju faktiskt att testa. Jag är beredd, jag vet att jag kommer få ett bra stöd från psykiatrins sida jag har en bra läkare, kontakt med sjuksköterska och skall snart få kontakt med psykolog, endast tre veckor kvar till hon börjar sin tjänst på min enhet.

Ni som har erfarenhet av Seraquel får gärna kommentera.

2 kommentarer:

  1. jag åt seroquel i 4 år för psykos och hittade tillbaka till livet. Sen tog de bort den då jag inte hörde röster mer. Nu två senare har de insett att jag har bipolär sjukdom och att de även medicinera den med serouquel och att det gått sakta men säkert utför sedan de tog bort den. Jag har testat typ alla psykmediciner som finns och seroquel är den som gett mig minst biverkningar och har gett mig livet tillbaka.

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas verkligen att den kan hjälpa. Kommer äta den i kombination med andra antidepressiva och ångestdämpande mediciner så hoppas att det kommer att fungera tillsammans också. Har liksom du testat en hel radda med mediciner men inte fått den effekten som jag och vården önskat. Så seraquel är lite av ett sista alternativ att testa

    SvaraRadera